Mekanik Tasarım

Motosat Antenna Design.jpg

Özellikle anten ürünleri ciddi oranda mekanik tasarım ve malzeme mühendisliği içermektedir. Hareketli anten yapıları, stabilizasyon içeren sistemler motorlar tarafından hareket ettirilen mekanizmalardan oluşur. Bu sistemlerin tasarımları ileri tasarım araçları kullanılarak yapılır.

Antenna design with simulink.jpg
Antenna mechanical design.jpg

Mekanik tasarım sürecinde elektronik devre tasarımı ve yazılım geliştirme süreciyle eş güdümlü olarak, bilgisayar ortamında katı modelleme, sanal ortamda tasarımların simülasyonu, fiziksel ortamda testlerin yapılması için gerekli ekipmanların hazırlanması ve ürünlerin test edilmesi, üretim için ihtiyaç duyulan araçların hazırlanması ve üretime devredilmesi aşamalarında ileri teknolojilerden faydalanılmaktadır.

Karmaşık sistemlerin tasarımı için gerekli olan farklı üretim teknikleriyle ilgili bilgi birikimi ve özgün tasarım yapabilme kabiliyeti, bilgisayar destekli tasarım ve estetiğe yönelik tasarım araçlarıyla desteklenmektedir. Kullanılan modelleme ve analiz programlarıyla farklı özelliklerde parça tasarımı, bu parçaların üretimi için gerekli kalıp, aparat tasarımı ve imalatı yapılmaktadır. Statik ve dinamik simülasyon programları kullanarak üretimden önce sistemin test edilmesi, optimizasyon ve gerekli düzeltmelerin yapılması, tasarım ve prototip maliyetlerini düşürmektedir.

ECAD-MCAD etkileşimi ile, tasarlanan devrelerin CAD programına aktarılması tasarım sürecine zaman kazandırmaktadır. Hızlı prototip üretme yöntemini kullanarak ortaya çıkarılan prototipler görsel açıdan sunulabilmekle birlikte, işlevsel testler için de kullanılabilmektedir.

Plastik enjeksiyon, plastik vakum tekniği ve metal enjeksiyona uygun parça tasarımı, bu tasarımların üretimi için gerekli kalıp tasarımı ve üretimi yapılmaktadır. 3 Boyutlu Optik Tarama kullanarak tasarımların doğruluğu kontrol edilip numunelerin CAD datasına aktarılması sağlanmaktadır. Ürünlerin farklı ortamlarda kullanılması açısından gerekli koşullara uyacak malzeme seçimi, malzemelerin, boya kaplama gibi tekniklerle korozif etkilerden korunması, kullanılacak malzemelerin analizlerinin yapılması da ayrıca deneyimli tasarım ekibi tarafından sağlanmaktadır.

Sanal ortamdaki sürecini tamamlayan tasarımların prototip imalatında ve fiziksel ortamdaki testleri için saç metal şekillendirme, nümerik kontrollü talaşlı imalat tezgâhları, çeşitli konvansiyonel talaşlı imalat tezgâhları, lazer kesim, plazma kesim, vibrasyon test cihazları, özel tasarlanmış test aparatları kullanılmaktadır.

Bu aşamalardan geçen tasarımlar üretim birimlerinde metal enjeksiyon, plastik enjeksiyon, plastik vakum tekniği, plastik kauçuk, talaşlı imalat, saç metal delme, sıvama, kesme, şekillendirme gibi üretim tekniklerinden belirlenecek olan etkin yöntemler ile üretilmesi sonrasında deneyimli ve kendi alanında uzman montaj ve test ekibi tarafından montajının yapılarak test edilir.

Neta, 2019 yılında önemli bir yatırım kararı alarak kendi bünyesine kazandırılmış olduğu Test Merkezi sayesinde geliştirdiği sistemler için gerekli çevresel testleri (-40ºC...+120ºC sıcaklıklarda %95 neme kadar) vibrasyon ve şok testlerini (100g şok, 50kg’a kadar rastgele titreşim), yağmur etkisi ve tuz sisi testlerini (korozyon analiz) yapabilir duruma gelmiştir.