Yazılım
Neta güçlü yazılım ekibi mikroişlemciler üzerinde gömülü (embedded) yazılımların yanında aynı zamanda FPGA, SOC, mobil cihazlar (IOS, Android) ve PC üzerinde de çalışacak yazılımlar da geliştirerek farklı platformlarda çözümler sunma yetenek ve donanımına sahiptir.
Özellikle mobil tracking anten uygulamalarında motor kontrolü, gyroscope ile hareket algılama, PID kontrol algoritmaları, yüksek hızda gerçek zamanlı (real-time) veri işleme, multi-processor haberleşme, kablosuz (wireless) haberleşme gibi çalışmalar gerçekleştirilmektedir.
ARM tabanlı işlemciler üzerinde C++ kullanılarak nesne tabanlı (object oriented) yazılım mimarisi ile anten sistemlerinin yazılımları yapılmaktadır. Sensörlerden gelen sinyallerin işlenmesi, Kalman filtre ile sensor fusion yapılması, çok eksende stabilizasyon yapılması gibi konularda Matlab ve Simulink modelleri ile birlikte yazılım geliştirme çalışmaları yapılmaktadır.
RF sinyal işleme tarafında 6 GHz’e kadar olan sinyallerin front-end ile sayısala dönüştürülmesi ve FPGA ortamında sayısal olarak işlenmesi ile çeşitli alıcı, verici ve sinyal işleme yazılımları yapılmaktadır. Yazılım Tabanlı Radyo (Software Defined Radio) ortamında osilatör, up/down convertor, filtre, agc, modülatör, demodulatör vb birimleri içeren uygulamalar yapılmaktadır.
Ayrıca dijital TV yayın alanında edinilen tecrübeler standart ses ve görüntü çözme işlemleri dışında, yüksek çözünürlüklü (HD) yayınlarının çözülebilmesi, H.264, MPEG2, VC1, MP3, Dolby Digital, AAC gibi codec’lerin desteklenmesi, yayınları USB hafıza birimi, SATA sabit disk gibi dış birimlere kaydedebilmesi (PVR – Personal Video Recorder), kablolu ya da kablosuz ağ bağlantılarıyla internete bağlanabilme, CAM ya da smartkart gibi birimlerle şifreli yayınları izleme olarak sıralanabilir. Bütün bu fonksiyonlar gömülü işlemcilerin içinde çalışan yazılımlar tarafından sağlanmaktadır. Ayrıca bu işlevlerin son kullanıcı tarafından kolayca kullanabilmesi için fonksiyonel grafik kullanıcı arabirimleri (GUI) gerekmektedir.
NETA tarafından bahsedilen tüm bu özellikleri destekleyen bir DVB Middleware geliştirilmiştir. Bu middleware’in en önemli özelliği birçok farklı donanım platformunda çalışabilecek şekilde esnek bir yapıya sahip olması, ayrıca farklı marketlerin farklı ihtiyaçlarına uyacak şekilde kolay konfigüre edilebilmesidir. Ayrıca değişik ürünlerde değişik özelliklerde STB mikroişlemcileri kullanılabilmektedir. Bu yüzden NETA middleware farklı donanımlar üzerinde çalışabilecek şekilde tasarlanmıştır.
Donanıma yakın çalışan modüller (işletim sistemi, aygıt sürücüleri) ya da optimize çalışması gereken kısımlar için (grafik işlemleri, codecler) C ve Assembly dilleri de kullanılmaktadır. Üzerinde çalışılan işletim sistemleri Embedded Linux, Win32, VxWorks ve OS21’dir. Dijital TV yayın ürünleri tasarımında genellikle Montage, Mstar ve ST Microelectronics firmalarının çipleri kullanılmaktadır. Bu çipler üzerlerinde ARM ya da SuperH gibi RISC işlemciler barındırmaktadırlar.
NETA , DVB alanında edindiği birikimi yayıncı kuruluşlar için özel headend yazılımları geliştirerek de kullanmaktadır. Partner yayıncı kuruluşlar için istek üzerine Carousel Generator, TS Monitor ya da TS Analyzer yazılımları geliştirilebilmektedir.
NETA ayrıca yayıncı kuruluşlar için profesyonel cihazlar da geliştirmektedir. Profesyonel cihazlar yayın merkezlerinde kritik görevlerde kullanıldığı için bu cihazların yazılımlarının geliştirilmesi esnasında daha farklı geliştirme ve test yöntemleri kullanılmaktadır. Askeri ve tıbbi sistemler gibi kritik güvenlikli sistemlerde kullanılan birçok test yöntemi bu cihazlar için de uygulanmaktadır.